Home / FLOW Cities / Budapest / 

Budapest - HU

Budapest - HU

Budapest

FLOW Partner: BKK Budapesti Közlekedési Központ

Budapest Magyarország fővárosaként, valamint gazdasági és politikai központjaként Közép-Európa legnagyobb nagyvárosi térsége. Budapest Európa hetedik legnagyobb városa. Fejlett szolgáltatási szektorának köszönhetően Közép-Európa pénzügyi központjaként tartják számon. Budapest Közép-Európában a közlekedés menedzsment szervezeti fejlettségét tekintve is vezető szerepet tölt be, köszönhetően a közlekedési módok közötti integrációnak és a fenntartható intézkedések megvalósításához kialakított intézményi háttérnek.

Budapest agglomerációjának 80 településéről mintegy 800.000 lakos hétköznapokon napi 400.000 egyéni gépjárműves utazással terheli Budapest közlekedési hálózatát, amely az agglomerációs utazások 2/3-a. A legjelentősebb közlekedési kihívások közé tartozik Budapesten a közlekedési torlódások és a parkolás problémája, a magas színvonalú intermodális csomópontok hiánya, valamint az egyes városrészeket összekötő hálózati elemek korlátai.

FLOW feladatok

Budapest fenntartható mobilitási céljai

A Balázs Mór-tervben, Budapest első fenntartható városi mobilitási stratégiai dokumentumában, a Főváros a kerékpáros részarány 2030-ig 10%-ra való növelését tűzte ki célul. A jelenlegi részarány 2,3%. Az egyik legfontosabb eszköz a kitűzött cél eléréséhez a MOL Bubi kerékpáros közösségi közlekedési rendszer. A BKK 2014 szeptemberében indította el a MOL Bubi rendszert 1100 kerékpárral és 76 állomással, amelyből számos a közlekedési problémákkal sújtott Belvárosban található. A rendszert a sikeres indulásnak köszönhetően 2015-ben további 50 kerékpárral és 15 állomással bővítették. A BKK számos kerékpárosbarát intézkedést vezetett be a MOL Bubi belvárosi területén a kerékpáros közlekedés elősegítésére. Ilyen jellegű intézkedések a kerékpársávok, az előretolt kerékpáros felálló helyek, a forgalomcsillapító intézkedések, vagy az egyirányú utcák ellenirányú kerékpározhatósága.

 

Makroszkopikus modellezés a FLOW projektben

A FLOW segítségével a BKK olyan adatokat fog gyűjteni, amelyeknek segítségével a 2015-re elkészülő Egységes Forgalmi Modell (EFM – Budapest közlekedési makro-modellje) kerékpáros rétegét fogja fejleszteni. A kerékpárosbarát belvárosi környezet torlódásokra kifejtett hatását fogjuk ex-ante és ex-post értékelni.

 

Várható eredmények

A modellezés eredményeként kimutatható lesz, hogy a MOL Bubi rendszer és a kerékpárosbarát intézkedések milyen hatással bírnak a belvárosi torlódásokra Budapesten, valamint hogy hatékonyan hozzájárulnak-e a kitűzött 10%-os kerékpáros részarány eléréséhez. 

További információ Budapestről és a BKK-ról az alábbi linkeken érhető el:

http://budapest.hu/Lapok/default.aspx

http://www.bkk.hu/

Tények

 

Lakosság: 1,750,000 fő

Terület: 525 km2

Úthálózat hossza: 4,500 km

Kerékpáros hálózat hossza: 288 km

Gyalogutak hossza: 

Közösségi közlekedési módok: metró, HÉV, villamos, autóbusz, trolibusz, közösségi kerékpárok

Közösségi közlekedési hálózat hossza: 3,300 km

Utazások közösségi közlekedéssel munkanapokon:2,220,000

Utazások magángépjárművel munkanapokon: 1,572,694

Budapesti modal split
(2014, BKK belső forrás háztartásfelvétel alapján)

  

Scientific paper:

How can a transport model be integrated to the strategic transport planning approach? A case study from Budapest; presented at 2015 Models and Technologies for Intelligent Transportation Systems (MT-ITS), 3-5. June 2015. Budapest, Hungary